Kuinka Vantaata tulisi kehittää tulevalla valtuustokaudella?
- Tuomas Mutanen
- Mar 15
- 4 min read
Updated: Mar 19
Poliittinen ajatteluni pohjautuu ekologiseen kestävyyteen, tasa-arvoon, tutkitun tiedon arvostamiseen sekä oikeudenmukaiseen talouspolitiikkaan. Kannatan vastuullista taloudenpitoa, jossa panostetaan erityisesti koulutukseen, hyvinvointipalveluihin ja kestävään kehitykseen. Samalla pidän tärkeänä, että talouskasvun ja työpaikkojen luomisen ei tule tapahtua ympäristön kustannuksella, vaan näitä tulee kehittää käsi kädessä.
Talous ja verotus
Talouspolitiikan suhteen kannatan tasapainoista linjaa, jossa ensisijaisesti pyritään tehostamaan menojen käyttöä ennen veronkorotuksia. Vantaalla veroaste on jo kohtalaisen korkea verrattuna muihin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin, joten veroja tulisi nostaa vain erittäin tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Sen sijaan taloudellista vakautta voidaan edistää panostamalla energiatehokkuuteen, vihreään teknologiaan ja resurssien viisaaseen käyttöön. Esimerkiksi kallista vuokratyövoiman käyttöä varhaiskasvatuksessa ja hyvinvointipalveluissa tulee välttää kaikin keinoin. Tätä vastoin Vantaan tulee houkutella osaavaa vakinaista henkilöstöä kilpailukykyisellä palkkauksella ja laadukkailla työoloilla. Vantaalla on paljon työsarkaa vielä omien kiinteistöjensä energiatehokkuusinvestoinneissa. Nämä investoinnit maksaisivat itsensä takaisin muutamassa vuodessa, mutta silti niihin ei ole uskallettu ohjata edellisissä talousarvioissa riittävästi rahaa.
Koulutus ja hyvinvointi
Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen koulutukseen, ja siksi erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien riittävä määrää on taattava. Koulujen inkluusiomallia (erityistukea vaativia oppilaita ei sijoiteta erillisiin erityisluokkiin) tulee kehittää siten, että oppilaiden yksilölliset tarpeet voidaan huomioida tehokkaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että oppitunneilla on tarvittaessa kaksi opettajaa.
Kouluissa tulee panostaa siihen, että niistä löytyy keskittymistä tukevia perinteisiä luokkatiloja.
Päiväkotien ja koulujen tiloihin tulee kiinnittää erityistä huomiota tulevalla vaalikaudella. Tämä tarkoittaa, että päiväkodit rakennetaan riittävän pieninä. Tällöin on helpompi löytää ja kaavoittaa päiväkodeille riittävän kokoiset tontit, jotka mahdollistava laajat ja laadukkaat piha-alueet. Kouluissa tulee panostaa siihen, että niistä löytyy keskittymistä tukevia perinteisiä luokkatiloja. Suuria avotiloja tulee välttää, sillä niissä häly ja jatkuvat keskeytykset voivat helposti häiritä oppimista.
Koulujen ja päiväkotien ruokailussa kasvispainotteisuuden lisääminen on perusteltua niin terveydellisistä kuin ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta. Lähipalveluiden, kuten kirjastojen, turvaaminen on tärkeää, sillä ne edistävät tasa-arvoa ja sivistystä.
Ympäristö ja kestävä kehitys
Vantaan tulee saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä ja panostaa uusiutuvaan energiaan sekä energiatehokkuuteen. Rakentamisen tulisi perustua jo rakennettujen alueiden täydennysrakentamiseen sen sijaan, että asukkaille rakkaita viheralueita otetaan asuinkäyttöön. Esimerkiksi Aviapoliksesta ja Jokiniemestä vapautuu tulevina vuosina valtavia entisiä teollisuus- ja logistiikka-alueita, joista voidaan kehittää vehreitä ja viihtyisiä asuinalueita. Vihreä siirtymä tarjoaa mahdollisuuden houkutella investointeja ja työpaikkoja, jotka edistävät samalla kestävää kasvua.
Leveät vihersillat mahdollistavat eläimille turvallisen teiden ylityksen, mutta ne parantavat myös kaupunkikuvaa asukkaille yhdistäessään kauniisti teiden pirstomia viheralueita.
Osana kaupunkikehitystä Vantaan on turvattava nykyiset viher- ja virkistysalueet ja parannettava näiden alueiden luonnontilaa. Useat Vantaan ekologiset käytävät vaativat panostuksia esimerkiksi teiden ylitysten kohdalla. Leveät vihersillat mahdollistavat eläimille turvallisen teiden ylityksen, mutta ne parantavat myös kaupunkikuvaa asukkaille yhdistäessään kauniisti teiden pirstomia viheralueita. Vantaalla on erityisen arvokasta jokiluontoa, joka voi kuitenkin huonosti. Virtavesien laatuun on panostettava yhdessä yläjuoksun kuntien kanssa ja vapaaehtoisia puronkunnostustalkoita on tuettava entistä enemmän. Suomalaiset paahdeympäristöt, jotka ovat erityisen tärkeitä useille hyönteislajeille, vähenevät huolestuttavaa tahtia. Vantaan olisi varsin helppo luoda uusia paahdeympäristöjä istuttamalla kotoperäisiä kasvilajeja esimerkiksi teiden varsille, liikenneympyröihin ja sähkölinjojen alle.
Liikenne ja infrastruktuuri
Joukkoliikennettä on kehitettävä kokonaisvaltaisesti. Uusi ratikkayhteys Länsi-Vantaalle voisi parantaa itä-länsi-suuntaisia liikenneyhteyksiä, mutta sen toteutuksessa on huomioitava vaikuttavuusarviot ja optimaalinen reittisuunnittelu. Kaupungin katujen kunnossapitoon tulee panostaa ja liikenteen päästöjen vähentämiseen täytyy löytää käytännöllisiä ratkaisuja, kuten sujuvampi joukkoliikenne, sähköautoilun tukeminen riittävällä latausinfralla sekä pyöräilyverkoston kehittäminen. Kestävän liikenteen lisääminen on kuitenkin tehtävä sosiaalisesti kestävällä tavalla. Tämä tarkoittaa, että erityisesti pienituloisia Vantaalaisia rankaisevia polttomoottoriautokieltoja tai tietulleja ei tule esittää ennen kuin kestävää liikkumista tukevia ratkaisuja on kehitetty riittävästi.
Vantaan elinvoiman kehittäminen
Vantaalla ei ole tällä hetkellä yliopistokoulutusta, mutta kilpailuetua voidaan hakea esimerkiksi panostamalla ammattikoulutukseen.
Vantaan elinvoima rakentuu monipuolisesta elinkeinorakenteesta, vetovoimaisista asuinalueista ja laadukkaista palveluista. Kaupunki voi houkutella uusia yrityksiä ja investointeja panostamalla koulutukseen, laadukkaisiin yritystontteihin, infrastruktuuriin ja vihreään siirtymään. Erityisesti teknologia- ja kiertotalousyritykset voivat löytää erinomaisen toimintaympäristön Vantaalta, joka on tärkeä liikenteen solmukohta. Myös Vantaan Energian tulevat hukkalämmön talteenottoratkaisut voivat tukea esimerkiksi datakeskusten perustamista Vantaalla.
Vantaalla ei ole tällä hetkellä yliopistokoulutusta, mutta kilpailuetua voidaan hakea esimerkiksi panostamalla ammattikoulutukseen. Ammattikoulutuksen tila on Suomessa huolestuttava, eikä nykyhallituksen politiikka sitä paranna – päinvastoin. Panostamalla paikalliseen ammattikoulutukseen Vantaalla on mahdollisuus profiloitua ammattitaitoisten tekijöiden kotikaupunkina.Samalla on tärkeää varmistaa, että Vantaa säilyttää kilpailukykynsä asumispaikkana. Tämä tarkoittaa riittävää ja monipuolista asuntotuotantoa, lähiluonnon säilyttämistä sekä toimivaa joukkoliikennettä, joka yhdistää eri kaupunginosat ja pääkaupunkiseudun muut alueet tehokkaasti.
Turvallisuus ja tasa-arvo
Positiivinen pöhinä luo turvallisuudentunnetta tuoden alueille kaivattua yhteisöllistä valvontaa ja sosiaalista painetta käyttäytyä asiallisesti.
Vantaalla koettu turvallisuus on kehittynyt erittäin huolestuttavasti viime vuosina. Ennaltaehkäisevä nuorisotyö, yhteisöllisyys ja hyvin suunniteltu kaupunkitila ovat tehokkaita keinoja lisätä turvallisuutta. Vetovoimaiset palvelut houkuttelevat erilaisia ihmisiä asioimaan kaupunkikeskuksissa. Positiivinen pöhinä luo turvallisuudentunnetta tuoden alueille kaivattua yhteisöllistä valvontaa ja sosiaalista painetta käyttäytyä asiallisesti. Kamera- tai järjestyksenvalvonnan lisääminen ei yksinään riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka tukevat sekä asukkaiden hyvinvointia, että viranomaisten toimintaa.
Maahanmuutto ja kotouttaminen
Vantaa kasvaa ja monimuotoistuu vauhdilla, ja siksi on tärkeää panostaa tehokkaaseen kotouttamiseen. Maahanmuutto voi tuoda taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, kunhan työmarkkinoille pääsyä tuetaan riittävästi ja kielitaidon kehittymiseen panostetaan. Suomen tulee myös kantaa vastuunsa globaalisti heikommassa asemassa olevien auttamisessa, esimerkiksi kiintiöpakolaisten vastaanottamisen kautta.
Kaiken kaikkiaan näkemykseni pohjautuvat kokonaisvaltaiseen, kestävään ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseen politiikkaan. Taloudellisesti järkevät ratkaisut, koulutuksen ja hyvinvoinnin turvaaminen, ympäristövastuullisuus sekä toimiva kotouttaminen ovat keskeisiä tavoitteitani. Vantaa voi menestyä vain, jos se panostaa kaupunkinsa asukkaisiin ja resurssiensa viisaaseen käyttöön.
ความคิดเห็น