top of page
Search

Millainen valtuutettu olisin?

  • Writer: Tuomas Mutanen
    Tuomas Mutanen
  • Apr 5
  • 2 min read

Updated: Apr 6

Vaalikampanjat keskittyvät usein asiakysymyksiin – ja hyvä niin. Äänestäjillä on oikeus tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat heitä koskevista konkreettisista päätöksistä. Mielipiteitä testataan vaalikoneissa ja väittelyissä, ja niitä avataan kampanjateemoissa ja blogeissa.


Usein kuitenkin jää vähemmälle huomiolle, millainen ihminen ja työntekijä ehdokkaan takaa löytyy. Luottamustehtävä on ennen kaikkea vastuullista ja vaativaa työtä: satojen sivujen esityslistojen lukemista, muutosehdotusten laatimista sekä kannatuksen hakemista omille näkemyksille yli puoluerajojen.


Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjä valitsee edustajan, joka hoitaa yhteisiä asioita hänen puolestaan. Siksi on tärkeää löytää ehdokas, jonka arvot, ajattelutapa ja työskentelytapa vastaavat omia. Näin voi luottaa siihen, että päätöksiä tekee ihminen, joka toimisi tilanteessa samalla tavalla kuin itsekin.


Millainen sitten olen luottamushenkilönä – ja toivottavasti pian valtuutettuna?

Olen tottunut tekemään elämässäni töitä tunnollisesti ja valmistaudun kokouksiin huolellisesti. Tutkijataustani auttaa hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja käsittelemään mittavia esityslistoja tehokkaasti. Esimerkisti kaupunkiympäristölautakunnassa esityslistat voivat olla jopa 700-sivuisia, ja niiden läpikäyntiin on aikaa viisi päivää – tällöin systemaattinen työote on välttämätön. Tutkijan työ opettaa myös kriittiseen ajatteluun, mikä on tärkeää päätöksenteossa.


Pyrin tekemään päätökseni tiedon pohjalta. Valtuutetuille tarjotaan onneksi runsaasti taustamateriaalia päätösten tueksi. Esimerkiksi asemakaavaselotukset sisältävät luonto-, melu- ja varjoselvityksiä, sekä tietoa vaikutuksista liikenteenseen, ilmastoon ja kaupunkikuvaan. Valtuutetun tehtävänä on arvioida, ovatko päätösesitykset pohjatiedon kannalta perusteltuja ja linjassa omien arvojen kanssa. Minulle tärkeimpiä näkökulmia ovat ympäristö, lasten hyvinvointi, kokonaistaloudellisuus, segregaation ehkäisy ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.


Luottamushenkilönä olen yhteistyöhaluinen. Mielestäni kompromissi on yleensä parempi ratkaisu kuin lihava riita, jos tämä kompromissi johtaa joka tapauksessa riitaa parempaan lopputulokseen minulle tärkeissä asioissa. Kompromisseihinkaan ei saa suostua hinnalla millä hyvänsä, mutta jokaisen yksityiskohdan periaatteellinen äänestyttäminen syö nopeasti omaa uskottavuutta ja mainetta yhteistyökykyisenä valtuutettuna, eikä lopulta palvele äänestäjiäni.


Olen valmis tarkistamaan kantani uuden, kriittisen tiedon valossa. Tämä on mielestäni edustuksellisen demokratian hienoimpia piirteitä: valtuutettu ei tee päätöksiä pelkkien ennakkokäsitysten varassa, vaan parhaaseen saatavilla olevaan tietoon nojaten. Jos rakentaisit omakotitaloa, sinulla olisi varmasti selkeä alustava näkemys sen toteutuksesta. Olisi silti typerää olla kuuntelematta asiantuntijoiden neuvoja – sama pätee myös yhteisillä verovaroilla tehtäviin kaupungin investointipäätöksiin.


Arvoiltani olen humaani, jalat-maassa liberaali, jolle luonnon hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää. Tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat itsestäänselvyyksiä. Uskon, että parempaa yhteiskuntaa rakennetaan tehokkaimmin aidon dialogin kautta. Muiden ihmisten yksittäisten sanavalintojen liiallinen vahtiminen tai pahantahtoinen tulkinta eivät vie asioita eteenpäin. Harkitsemattoman puheen taustalla on usein tietämättömyys, jota vähennetään parhaiten keskustelulla, ei hyökkäyksellä.


Toivon, että löydät ehdokkaaksesi huipputyypin, johon voit luottaa tärkeiden asioidesi ja arvojesi puolustajana. Pian näemme, keiden harteille tämä vastuu tällä kertaa jää.

 

 
 
 

Kommentare


bottom of page