Mielipidekirjoitus julkaisu alunperin Vantaan Sanomissa 26.8.2022. Viime vuosina uusien asuntojen koko on pienentynyt Vantaalla huomattavasti. Tämä on aiheuttanut laajaa huolta Vantaan asuntotuotannon monipuolisuudesta. Jotta Vantaalle rakentuisi tulevaisuudessakin riittävän isoja asuntoja perheiden tarpeisiin, toivat virkamiehet kaupunkiympäristölautakuntaan tällä viikolla esityksen, joka säätelisi kolmioiden ja sitä isompien asuntojen keskipinta-alaa.
Esityksen mukaan kolmiot olisivat olleet pääsääntöisesti keskimäärin 70 neliömetrin kokoisia. Aluekohtaisesti keskipinta-ala olisi voitu asettaa poikkeustapauksissa 60–80 neliömetrin välille.
Vaikka poliittiset ryhmät ovat laajasti toivoneet isompia perheasuntoja, päätyivät kokoomus, perussuomalaiset, Liike Nyt ja Rkp äänestämään kaupunkiympäristölautakunnassa pinta-alasäätelyä vastaan. Demarit, vihreät, Vasemmistoliiton ja Kd tukivat pohjaesitystä.
Hiljattain toteutettu rakennuttajakysely paljasti, että asukkaiden kysyntä jakautuu monipuolisesti eri kokoisiin asuntoihin, kun taas sijoittajat etsivät pääasiassa pienempiä asuntoja.
Rakentavatko jotkut poliittiset ryhmät mieluummin Vantaata ensisijaisesti sijoittajille vai asukkaille? Mikäli pinta-alasäätely ei ole tehokas tapa säädellä uudiskohteiden kokoa, täytyy tilalle esittää konkreettisia työkaluja. Tähän mennessä vaihtoehtoja ei ole kuulunut.
On hyvä muistaa, että Vantaan uudisrakentaminen ei jakaudu tällä hetkellä tasaisesti koko kaupungin alueelle. Uudisrakentaminen on erityisen voimakasta esimerkiksi Kivistössä. Myös Aviapolikseen ollaan laatimassa isoja asemakaavamuutoksia, jotka tuovat uusia asuntoja tuhansille ihmisille.
Mikäli uudiskohteiden asuntojakaumaa ei nyt saada säätelyllä riittävän monipuoliseksi, voi se vaikuttaa tällä hetkellä rakentuvien kaupunginosien asukasrakenteeseen negatiivisesti vuosikymmeniä. Pahimmillaan liian yksipuolinen rakentaminen voi johtaa segregaatioon ja kaupunkikuvan heikentymiseen.
Vantaalle ei tällä hetkellä rakennu riittävästi perheiden tarpeisiin sopivia asuntoja. Pinta-alasääntely on ainut tiedossa oleva keino puuttua tähän tilanteeseen. Se pitää uskaltaa tehdä nyt.
Toivomme, että asuntokohtainen pinta-alasääntely saadaan sittenkin aikaan, koska kaupunkitilalautakunta äänesti keskipinta-alasääntelyn puolesta. Valtuustokäsittelyssä sääntelyn kannattajia voi hyvinkin löytyä enemmistö.
Tarja Eklund
Kaupunkiympäristö-lautakunnan vpj, kaupunginvaltuutettu
SDP:n lautakuntaryhmän puolesta
Tuomas Mutanen
Kaupunkiympäristö-lautakunnan jäsen, kaupunginvaltuuston varavaltuutettu
Vihreän lautakuntaryhmän puolesta
Comments